Uniwersytet Trzeciego Wieku

Kategorie:

Szybki kontakt:


Stowarzyszenie
Uniwersytet Trzeciego Wieku w Kutnie
Narutowicza 20, 99-300 Kutno
Dworek Modrzewiowy
tel. 570009655, email: sutw@utwkutno.pl

Przyjazne linki:

Polecamy
Polecamy




27
mar

Wycieczka edukacyjna do zabytkowego młyna

UTW
W dniach 13 i 14 marca 2024 roku słuchaczki i słuchacze SUTW
(2 grupy w sumie 36 osób) mieli niecodzienną możliwość zwiedzania zabytkowego młyna, którego właścicielami są Aurelia i Stanisław Jujka. Przepiękny, stary, zabytkowy Młyn A&S Jujka mieści się w Kutnie przy ul. Kochanowskiego 4.
Na uczestników wycieczki czekała już przesympatyczna właścicielka Pani Aurelia Jujka, która przybliżyła nam historię zakładu oraz co mieściło się kiedyś w poszczególnych częściach zespołu budynków a także niektóre ciekawe smaczki.
Młyn zbudowany został w latach 1908-1909. Jest to budynek 4 kondygnacyjny, z płaskim dachem pokrytym papą. Architekt stworzył wspaniałe dzieło, bardzo nowoczesne jak na ówczesne czasy. Fundamentem budynków na tym niegdyś podmokłym terenie nad rzeką Ochnią, są drewniane bale wbite głęboko w ziemię. Drewniane, masywne podłogi muszą udźwignąć ciężar ogromnych maszyn, zbiorników/skrzyń drewnianych
na poszczególne produkty. Mimo iż młyn ma już ok 115 lat i narażony jest na ciągłe drgania, jego ściany
nie rysują się i nie pękają. W budynku są oryginalne podłogi a nawet wszystkie szyby.
W skrzydle, w którym dawniej była stajnia, gdyż to konie były głównym środkiem transportu, obecnie znajduje się m.in. nowoczesne laboratorium.
W dwudziestoleciu międzywojennym młyn należał do firmy Antoni Oliński i Spółka. W 1930 roku dzierżawiła go firma Kutnowski Związek Handlowy dla Skupu i Sprzedaży Ziemiopłodów, której głównymi wspólnikami
byli M. Wolman, Sz. Falc, D.L. Brajtsztajn i Sz. Ajzensztab. Młyn początkowo napędzał silnik koksowo-gazowy o mocy 160KM, jednak w latach 30. zamontowano silnik elektryczny, który był w stanie przemielić 80 ton zboża na dobę. Młyn wyposażony był w magazyn na 800 ton zboża. W 1929 roku w kutnowskim młynie Komisja Ministerstwa Rolnictwa przeprowadziła próbny przemiał żyta i uzyskano nowy typ mąki – mąkę żytnią typ 580, który wpisano do Polskich Norm. Po II wojnie światowej młyn został upaństwowiony i został własnością Państwowych Zakładów Zbożowych. Miał wówczas 28 par walców w tym 18 par przedwojennych i zdolność przemiałową ok 140 ton zboża na dobę.
Od 2 lutego 1998 funkcjonuje tu Młyn A&S Jujka, której właścicielami są Aurelia i Stanisław Jujkowie.
Od przeszło 25 lat rozwijają swój zakład i wdrażają nowoczesne technologie. Uczestnicy wycieczki mieli możliwość prześledzić cały proces technologiczny od czyszczenia poprzez rozdrabnianie ziaren i mielenie między obracającymi się walcami. Następnie mąka przechodziła przez sita o różnej gęstości. Zobaczyliśmy również magazyn, w którym mąka pakowana była w worki do sprzedaży dla odbiorców hurtowych jak cukiernie, piekarnie, czy pizzerie. W dalszej części była taśma na której pakowane były różne rodzaje mąki w torebki
dla klientów detalicznych.
Zakład produkuje między innymi mąkę tortową, luksusową, poznańską, wrocławską, krupczatkę, chlebową, graham, razową, otręby spożywcze i kaszę mannę. W młynie procesowi obróbki poddawane jest również żyto,
z mąki którego możemy zrobić wspaniały zakwas do chleba lub na pyszny żur. Jednak z racji wspaniałych ziem w naszej okolicy głównym skupowanym zbożem jest pszenica.
W czasie pobytu w laboratorium dowiedzieliśmy się jak ważna jest kontrola parametrów skupowanego ziarna: czystość, zapach, wilgotność, liczba opadania, zawartość białka i co najważniejsze zawartość glutenu. Wysoka zawartość glutenu sprawi, że wszelkie wypieki takie jak pieczywo czy ciasto będą sprężyste
z chrupiącą skórką.

Wycieczka była wspaniałym edukacyjnym przeżyciem, poznaliśmy jak powstaje produkt finalny, który kupujemy w sklepie. Mogliśmy w zabytkowym młynie zobaczyć nowoczesne maszyny, a jednocześnie zabytkowy ślimakowy transporter worków (dzieci zrobiłyby sobie pewnie zjeżdżalnię), czy na klatce schodowej starą, plecioną ze skórzanych, szerokich pasów wciągarkę do worków. Właściciele tego młyna
Państwo Aurelia i Stanisław Jujkowie dbają o ten wspaniały zabytek i całe swoje serce wkładają by poprzez nowoczesny park maszynowy i kontrolę jakości ich produkty były na wysokim poziomie.
Odbiorcami są nie tylko klienci z całego kraju ale i z Francji. Za wysoką jakość produktów w lutym 2023 roku z okazji 25 lecia firmy, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznał Państwu Aurelii i Stanisławowi Jujkom odznaczenie Zasłużony dla rolnictwa.
Bardzo miłą niespodzianką od Właścicieli były upominki w postaci firmowych produktów dla każdego
z uczestników wycieczki.
Rada Słuchaczy drobnym upominkiem podziękowała Pani Aurelii Jujce za możliwość wysłuchania ciekawych informacji o zabytkowym młynie i zobaczenia jak z pszenicy oraz żyta otrzymuje się mąkę i inne produkty.

Bardzo serdecznie dziękujemy Irenie Tomczak, Barbarze Pietrzykowskiej i całej Radzie Słuchaczy za wspaniały pomysł i zorganizowanie tej edukacyjnej wycieczki do starego ale jakże nowoczesnego młyna.

Tekst: Teresa Gruszczyńska
obrazek prawa
   
© Uniwersytet Trzeciego Wieku w Kutnie
wykorzystywanie materiałów ze strony bez zgody autora - zabronione!
Logowanie administratora stronyMapa strony