Uniwersytet Trzeciego Wieku

Kategorie:

Szybki kontakt:


Stowarzyszenie
Uniwersytet Trzeciego Wieku w Kutnie
Narutowicza 20, 99-300 Kutno
Dworek Modrzewiowy
tel. 570009655, email: sutw@utwkutno.pl

Przyjazne linki:

Polecamy
Polecamy




22
gru

Wkład "Udary niedokrwienne – czynniki ryzyka"

UTW

12. grudnia 2022 r. w Centrum Seniora w Kutnie odbył się wykład, którego autorką była Pani Grażyna Lesyng-Pawłowska - doktor neurolog, pracująca w tym zawodzie 41 lat.
Słuchaczami, zaś byli członkowie SUTW w Kutnie.
Statystyka: udary niedokrwienne dopadają nas w ilości 80 tys. rocznie, tj. co 8 min. dziennie, mimo, że jakość leczenia i rehabilitacji mają wyższy poziom. Coraz więcej choruje młodych ludzi, nawet młodzież.
Przyczyną powstania udaru jest zaburzenie krążenia mózgowego, czyli rodzaj niedokrwienia i rodzaj krwotoczny.
Zaburzenie krążenia mózgowego powodują: chore serce, miażdżyca, nieprawidłowe krzepnięcie krwi, zapalenia naczyń, reumatyzm, powyżej 50 % zarośnięte złogami żyły. Czynniki reyzyka to głownie sposób życia: brak ruchu, nadużywanie alkoholu i papierosów, otyłość, złe odżywianie.
Ponadto, czynnikami powodującymi zaburzenie krążenia mózgowego, na które nie mamy wpływu są: wiek pow. 55 lat, dziedziczenie, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroba wieńcowa, arytmia serca, wysoki cholesterol.
Ze zgłoszeniem sie do lekarza po wystąpieniu udaru nie należy czekać. Osobie, która zachorowała należy zrobić test, aby upewnić się i natychmiast wezwać ER-kę. Test jest prosty i nazywa się FAST.
F – twarz skrzywiona z opadniętą jedną wargą
A – opadnięta kończyna, albo górna, albo dolna
S – zaburzenie mowy
T – czas zachorowania

Leczenie musi odbywać się w szpitalu, minimum 7 dni. Pierwsze badania szpitalne to tomografia i tromboliza. Udar jest stanem zagrażającym życiu. Mogą wystąpić powikłania: otępienie, padaczka. Po leczeniu wskazana jest rehabilitacja.
Udarom można się wymknąć. Trzeba jednak zmienić tryb życia.
1. RUCH - codzienny, systematyczny . Najlepiej na powietrzu, jeśli niemożliwy ruszać się w domu.
2. JEDZENIE - ograniczyć: tłuszcze, cukry, mięso (raz w tygodniu), wywarów z mięsa. Jeść więcej warzyw, owoców, ryb. Pić dużo wody.

Opracowanie: Stanisława Augsburg
Zdjęcia: Stefania Szadkowska

obrazek prawa
   
© Uniwersytet Trzeciego Wieku w Kutnie
wykorzystywanie materiałów ze strony bez zgody autora - zabronione!
Logowanie administratora stronyMapa strony